• 27
  • 28
  • 29

December

127221420
DaysHoursMinutesSeconds

Geschiedenis

Het Kerst Volleybal Toernooi: Meer dan een toernooi!

Spontaan, impulsief, ongedwongen en enthousiast, brutaal, naïef en ondernemend. Zomaar een paar woorden die het Kerst Vollaybal Toernooi en haar geschiedenis zouden verwoorden. Want wie had ooit kunnen bedenken dat een toernooi, dat in 1949 haar fundamenten heeft gelegd, uit zou groeien tot zo’n groot en werelds toernooi.

In het najaar van 1949, wanneer volleybal haar entree kent in Nederland, wordt er in Assen besloten om een toernooi te organiseren. Er deden destijds twee Assense scholen mee aan het toernooi, en het werd gespeeld in een kleine gymzaal van de HBS. Vanwege het succes wordt het een jaar later herhaald. Gaandeweg doen er steeds meer scholen aan mee, maar het toernooi heeft nog steeds geen naam. Na een tijd ontstaat de naam Kersttoernooi, het was nog niet officieel, maar zo werd toch het toernooi herkend. Het toernooi wordt in diverse zalen zalen in en rondom Assen gespeeld, geen sporthallen, maar zalen in zalencentra en theaters met vloerbedekking bekleedt.

In de tweede helft van de jaren ’50 nodigt de organisatie teams uit de andere delen van Nederland uit. Uitbreiden ging wel, maar gestaag, in verband met de nadelen van beperkte huisvesting. Ieder team dat meedeed werd ondergebracht bij een gastgezin in Assen. In 1959 werd er voor het eerst gebruik gemaakt van een gymzaal als overnachtingsgebouw, dit was echter uit pure noodzaak.

Na jaren de finales te hebben gespeeld op een tapijtje in het Bellevue Theater werd ook die locatie te klein. Er kan te weinig publiek in, bij het serveren kon de bal niet hoog genoeg opgegooid worden in verband met het balkon er boven, en er kon niet hoog gespeeld worden door de netten die, ter bescherming van de toneel lampen, boven het speelveld hingen.

De eerste buitenlandse teams doen mee in 1961 en 1962. Het gaat om een team uit België en een uit Duitsland. Vanaf dat moment is het Kersttoernooi een internationaal volleybal toernooi.

De communicatie en het verzamelen van de uitslagen gebeurden grotendeels met de fiets, studenten en leerlingen van scholen uit Assen meldden zich hiervoor aan. Zo konden ze immers nog een belangrijke bijdrage leveren aan het toernooi.

De roep om een echte sporthal blijft bestaan, welke wordt beantwoord aan het einde van de jaren ’60. In december 1969 gaat het Kersttoernooi van start in de nieuwe sporthal De Timp, deze locatie wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt om de finales te spelen. In 1980 wordt daarbij de Spreng in gebruik genomen. Met het in gebruik nemen van de verschillende sporthallen wordt het vervoer tussen deze ook steeds belangrijker, de oplossing wordt al gevonden busjes die pendeldiensten rijden tussen de sporthallen.

Dat er heel wat is veranderd moge duidelijk zijn. Echter staat het Kerst Volleybal Toernooi al jarenlang op dezelfde pijlers: de wedstrijden, het contact tussen spelers & het verblijf van volleyballers in Assen. Nog altijd is het een feest voor de organisatie om ieder jaar weer  zoveel spelers bij elkaar te zien komen, zoveel prachtige wedstrijden te mogen zien en zo’n heerlijke sfeer te mogen ervaren. Op naar de volgende 65 jaar!